concurrentie versus co-creatie

geld door co-creatie

Rijk worden is makkelijk. Je drogeert gewoon een aantal meisjes en zet ze onder druk om in de prostitutie te werken en al hun geld aan jou af te staan. Een ander idee is om spullen op Marktplaats aan te bieden, het geld te incasseren en vervolgens niets te leveren. Je kan natuurlijk ook een zogenaamd ‘deelplatform’ opzetten waarbij je mensen onderbetaalt of de prijzen van het onroerend goed opdrijft. Hiermee blijf je in elk geval binnen de wet.

Deze methoden hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal uitgaan van de concurrentiegedachte: er is een koek die verdeeld wordt in stukjesKan jij ook een stukje van de koek bemachtigen? Dan word je misschien wel rijk!

The Science of Getting Rich

Wallace Wattles beschrijft in zijn boek the Science of getting Rich (1908) hoe je volgens een bepaalde systematiek geld en goederen kan verwerven. Een van de kernpunten van deze systematiek is om de concurrentiegedachte in te wisselen voor de scheppende gedachte. Dit is een fundamenteel andere benadering dan hoe wij anno 2019 nog steeds onze meeste zaken doen.

De concurrentiegedachte

Ons huidige economisch systeem gaat uit van een schaarste die we onderling verdelen. Je positie op de markt wordt bepaald door de positie van de andere spelers. Om je positie te verbeteren kan je de rente verlagen, meer vraag of schaarste creëren, of steeds beter en goedkoper worden om anderen voor te blijven. Bovendien moet je altijd op je hoede blijven voor concurrenten die je op allerlei eerlijke of oneerlijke manieren willen verslaan. 

Dit noemen we de rat race: eten of gegeten worden. Laten we daarmee ophouden.

De scheppende gedachte

Het is aan dit idee te danken dat The Science of getting Rich ten grondslag ligt aan de bestseller The Secret. Op het creatieve niveau is er namelijk geen schaarste, alleen maar overvloed. Die overvloed is niet altijd zichtbaar, maar wel altijd aanwezig. Uit deze overvloed manifesteer jij je welvaart. Hoewel Wallace Wattles in zijn boek specifiek over rijkdom spreekt, kan je dit manifestatieproces natuurlijk doortrekken naar andere zaken. 

De vormloze materie

Alle materie – in verleden, heden en toekomst – ontspruit aan een oersubstantie. Wallace Wattles noemt dit de vormloze materie. Deze materie is doordrongen van bewustzijn en scheppingsdrang. Onze verre voorouders wisten duizenden jaren geleden al dat alle materie bezield is1, maar 40 jaar na de publicatie van Wattles’ boek, vond Max Planck wetenschappelijk bewijs voor dit idee. Ook latere publicaties over het Higgs deeltje, het intelligente veld en the God particle wijzen in deze richting.

Net als een God2, die overal aanwezig is, is de vormloze materie ook overal. Een deel van de oersubstantie heeft zich georganiseerd in vormen, terwijl een nog veel groter deel nog steeds vormloos is. Alle lege ruimtes om ons heen, maar ook binnen in ons, zijn doordrongen van deze oersubstantie. Dit is de grondstof die we gebruiken voor ons manifestatieproces – wanneer we rijk willen worden op het creatieve niveau.

Manifestatie op het creatieve niveau

Het manifestatieproces op het creatieve niveau is in feite een proces van co-creatie met het universum. Je brengt je intentie over op de vormloze materie, die dan naar jou toe en met jou mee gaat bewegen. Hiervoor moet je wel een bepaalde methodiek volgen, die minder simpel is dan The Secret doet geloven.

Een paar van de regels zijn:

  • vorm een duidelijk beeld van wat je wilt
  • de projectie van dit beeld in de vormloze substantie, zet de scheppende krachten in werking
  • vertrouw erop dat je het krijgt
  • zorg dat je in harmonie bent en blijft met de scheppende krachten door te danken voor wat je krijgt en door niet terug te vallen naar het competitieve niveau
  • onderneem passende actie om je doel te verwezenlijken
  • voer je actie uit in het hier en nu
  • gebruik je wil om je focus te houden
  • maak de wereld beter met wat je doet; niemand mag nadeel ondervinden van jouw acties

Het boek van Wallace Wattles is geschreven als een studieboek met een stappenplan. Je kan het boek hier en daar gratis downloaden in het Engels. Het is zeker de moeite waard om te lezen en te bestuderen. 

Zoek je een Nederlandse vertaling? Even geduld, want daar ben ik mee bezig. Ik ben het tegelijkertijd aan het bewerken, omdat de context hier en daar nogal verouderd is. Volg me op de Trancemissie Facebook pagina of schrijf je in op de nieuwsbrief, dan hoor je het als het zover is. 

1animisme, een sjamanistisch wereldbeeld

2  de kundalini yoga beschrijft het scheppingsprincipe met het acroniem G.O.D: Generate – Organise – Deliver.

Geef een reactie