Waardering krijgen

waardering krijgen

Via social media kunnen we ons laten zien. We posten verhalen en foto’s, en krijgen (hopelijk) duimpjes en hartjes. Dit is een blijk van waardering van onze FB-vrienden en volgers. Dit geeft ons een goed gevoel!

Waardering is een levensbehoefte

Waardering is voor ons mensen bijna net zo belangrijk als ademhalen. Het is een van onze eerste levensbehoeften, want hierdoor voelen we ons bevestigd in ons bestaan. Wanneer we gewaardeerd worden, voelen we dat we erbij horen en dat andere mensen ons op prijs stellen. Maar krijg je wel genoeg waardering? Of doe je vaak van alles zonder dat je er waardering voor krijgt? Of is het soms heel erg onbescheiden om waardering te willen krijgen?

EEN VROUWENPROBLEEM?

Vrouwen doen nog steeds veel huishoudelijke klussen. In bepaalde periodes ziet je leven eruit als een eindeloze reeks van: schoonmaken, eten koken, boodschappen doen, en op het schoolplein wachten. Of misschien zit je wel op kantoor met excelletjes te stoeien. trotse haanMoeten je collega’s daar waardering voor hebben? Zo moeilijk is dat toch ook weer niet, denk je misschien. Mannen zijn toch vaak zelfbewuster wat werk betreft. In mijn kantoortijd was ik meerdere malen getuige van een oudere werknemer die als een trots haantje over de afdeling struinde, omdat hij de enige was die een ondoorzichtige spreadsheet kon bewerken. Hadden wij waardering voor hem? Nee, wij vonden hem onuitstaanbaar. Maar hij had in elk geval waardering voor zichzelf. Of toch niet?

MENSEN MOETEN ONS WAARDEREN!

Hopelijk zijn we het erover eens dat we andere mensen onze wil niet op moeten dringen. Dit is dwang of manipulatie. Wanneer je vriend je uit eigen vrije wil vertelt dat hij blij is dat je vandaag alweer de kinderen naar school hebt gebracht, is dat juist extra fijn. Dan weet je dat het oprecht gemeend is.
Laten we daarentegen eens naar onszelf kijken. Waarderen we onszelf eigenlijk wel? Denk je ‘s avonds: Wat knap van mij dat ik zo kalm bleef tegen die vervelende klant of Wat goed dat ik er een gezellige avond van gemaakt heb voor mijn gezin. Nee? Waarom niet? Denk na! Wie neem jij in dienst om je huis schoon te maken? Iemand die zegt: “Ik ga er even met de stofzuiger doorheen” of iemand die zegt: “Als ik uw huis heb schoongemaakt, dan blinken alle spiegels en kranen, en is uw huis opgeladen met positieve energie”. Deze laatste persoon is trots op zijn of haar kunnen. Zo iemand wil iedereen wel inhuren!

DE WET VAN DE AANTREKKINGSKRACHT IN ACTIE

Je buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld. Wanneer je je slecht over jezelf voelt, dan zie je vanalles wat dat gevoel bevestigt. Wanneer je meer waardering wil van je omgeving, is het dus tijd om jezelf meer waardering te geven voor wie je bent en wat je doet. Hierdoor straal je trots en zelfvertrouwen uit. Andere mensen gaan je op den duur ook meer waarderen. Bedenk wel dat het een tijdje kan duren, voordat dit zich manifesteert. Je zit immers nog aan een oud patroon vast, dat als het ware overschreven moet worden door een nieuw script. Maar op het moment dat jij jezelf gaat waarderen is het eigenlijk niet meer zo belangrijk dat je die waardering van buitenaf krijgt. Met meer zelfwaardering voel je je automatisch beter over jezelf. Je hebt meer zelfvertrouwen en je bent trots op jezelf.

OEFENINGEN VOOR MEER WAARDERING

Doe deze oefening minstens 21 dagen lang, om dit patroon een automatisch deel te laten worden van je denk- en gevoelswereld.
waardering krijgen

  • Benoem iets wat je waardeert in jezelf. Dit kan iets zijn dat je gedaan hebt, of iets dat je bent. Wees specifiek.
  • Voorbeeld: je hebt vorige week de ramen gelapt en ze zijn nu stralend schoon. Of: je bent een vriendelijk persoon omdat je laatst in de winkel iemand voor hebt laten gaan.
  • Waarom geeft dit je een goed gevoel? Welke emotie komt op?
  • Waar in je lichaam voel je dit? Dit kan ook in je aura zijn.
  • Schrijf dit op. Op deze manier veranker je de ervaring.
  • Herhaal dit tweemaal (totaal 3 keer)
  • Doe dit aan het eind van de dag, of aan het begin van de volgende dag

Je moet elke dag 3 dingen benoemen, ook al denk je dat er niks te waarderen valt over jezelf. Dit is juist een oefening om het negatief denken te verminderen. Op dit soort dagen maak je de grootste vorderingen, ook al merk je dat pas later. Met meer waardering krijg je meer zelfvertrouwen en kan je trots zijn op jezelf. Heb je feedback? Laat het weten, dat waardeer ik zeer!

Meer oefeningen? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Eén gedachte over “Waardering krijgen”

Geef een reactie